
Datuk Seri Ab Rauf Yusoh
CHENG,29 Jun – Kerajaan Negeri Melaka bercadang memohon kepada Kerajaan Persekutuan bagi pembinaan tiga lagi Balai Bomba baharu di negeri itu.
RINGKASAN BERITA AI
−
“Justeru,kita memohon perhatian supaya Kuala Linggi turut diberikan jaminan keselamatan yang lebih baik melalui penambahan kemudahan balai bomba oleh Kerajaan Negeri dan Kerajaan Persekutuan,” katanya.
Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas Majlis Perasmian Balai Bomba dan Penyelamat Cheng,di sini.
Selain itu,Kerajaan Negeri turut memutuskan supaya Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia dilantik sebagai Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di keempat-empat PBT di Melaka.
Langkah itu membolehkan pihak bomba terlibat lebih awal dalam proses perancangan pembangunan,sekali gus memberi pandangan teknikal yang dapat mempercepat kelulusan projek serta mengurangkan kerenah birokrasi.
Melaka juga menjadi negeri pertama melaksanakan pendekatan tersebut,selaras dengan usaha memperkukuh aspek keselamatan dan mempercepat pembangunan demi kesejahteraan rakyat.