
Foto AFP
NEW YORK,14 April – Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB),Antonio Guterres menggesa agar rundingan antara Amerika Syarikat (AS) dan Iran diteruskan,kata jurucakapnya pada Isnin.
RINGKASAN BERITA AI
−
Setiausaha Agung PBB juga menekankan bahawa semua pihak yang terlibat dalam konflik itu mesti menghormati kebebasan pelayaran,termasuk di Selat Hormuz,selaras dengan undang-undang antarabangsa,tambahnya.
Menurut Dujarric,gangguan terhadap perdagangan maritim melalui Selat Hormuz telah memberi kesan langsung yang melangkaui rantau berkenaan,termasuk meningkatkan kerapuhan ekonomi global dan ketidaktentuan dalam pelbagai sektor.
Beliau berkata,gangguan terhadap bekalan baja dan input berkaitannya turut memburukkan lagi isu keselamatan makanan bagi jutaan golongan rentan di seluruh dunia,selain menambah tekanan kos sara hidup susulan kesan terhadap bahan api,pengangkutan dan gangguan rantaian bekalan.